Britská ekonomika rostla v 1.čtvrtletí nejrychleji za šest let

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Britská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 3,1 procenta a zaznamenala nejrychlejší tempo za více než šest let. Domácnosti zesílily výdaje a firemní investice rostly nejrychleji za poslední rok. Plyne to z dnešní zpřesněné zprávy britského statistického úřadu.

Úřad dnes potvrdil jak dubnový odhad meziročního růstu, tak mezičtvrtletní nárůst o 0,8 procenta. Hrubý domácí produkt zůstal na konci čtvrtletí 0,6 procenta pod svým dosavadním maximem z počátku roku 2008, v tomto čtvrtletí ale tuto úroveň podle agentury Reuters už zřejmě překoná.

Podle podrobných údajů se podnikatelské investice zvýšily mezičtvrtletně o 2,7 procenta. Oživení investic označil guvernér centrální banky Mark Carney za klíč k tomu, aby se růst ekonomiky dostal na pevné základy. Banka v prognóze z minulého týdne předpověděla, že za celý rok ekonomika poroste o 3,4 procenta, což by bylo nejvyšší tempo od roku 2007.

Výdaje domácností, které tvoří téměř dvě třetiny výdajové strany HDP, zrychlily růst na 0,8 procenta. Na straně produkce se zvýšil výkon sektoru služeb o 0,9 procenta, průmyslová výroba posílila o 0,7 procenta a stavebnictví zvýšilo produkci o 0,6 procenta.

Británie, která do loňska zaostávala za oživováním ostatních velkých ekonomik, by v tomto roce měla růst nejrychleji ze skupiny sedmi největších vyspělých zemí G7. Zrychlení britské ekonomiky by mělo pomoci premiéru Davidu Cameronovi a ministru financí Georgi Osbornovi, kteří se před parlamentními volbami plánovanými na příští rok snaží získat hlasy voličů pro svou Konzervativní stranu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK