Francouzský Atos chce koupit kdysi velkou počítačovou značku Bull

26.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. května (ČTK) - Francouzská společnost počítačových služeb Atos dnes nabídla převzetí firmě Bull, která kdysi vedle americké IBM dominovala počítačovému odvětví. Atos uvedl, že akvizicí by získal přední pozici v evropském sektoru služeb pro podniky z odvětví informačních technologií. Hodnota převzetí dosahuje 620 milionů eur (zhruba 17 miliard Kč).

Atos nabídl za jednu akcii společnosti Bull 4,90 eura, což je 30 procent nad její průměrnou cenou za poslední tři měsíce. Na odkoupení už se také dohodl s největšími akcionáři firmy. Spojení by do dvou let vedlo k roční úspoře nákladů kolem 80 milionů eur, což podle agentury Reuters odpovídá téměř třetině loňského čistého zisku Atosu.

V západoevropském sektoru takzvaného cloud computing, což je rychle rostoucí obor organizace a uchovávání dat na vzdálených serverech místo na počítačových discích, je nyní Atos pátý a Bull desátý. Spojená skupina by se na tomto trhu dostala z hlediska tržeb na druhé místo za americkou společnost Amazon a před další americké firmy Microsoft a IBM. Výrazně by posílila i v počítačové bezpečnosti a na poli zvaném Big Data, což obnáší analýzy rozsáhlých souborů firemních a zákaznických dat, zejména pro potřeby marketingu.

Bull, která byla kdysi známá jako Compagnie des Machines Bull, vznikla ve 30. letech a v 50. a 60. letech byla se svými sálovými počítači Gamma hlavním konkurentem IBM. Od té doby několikrát změnila vlastníka, v 80. letech za vlády socialistů přešla do státních rukou a v dalším desetiletí ji vláda zase zprivatizovala. Později se ocitla na pokraji bankrotu poté, co nákupem firmy Zenith Data Systems opožděně vstoupila na pole osobních počítačů.

Společnost Atos v dnešní podobě vznikla fúzí firem Atos a Origin v roce 2000. Narostla po nákupu britské a nizozemské konzultační divize skupiny KPMG a divize informačních služeb německého Siemense. Vede ji nyní bývalý francouzský ministr financí Thierry Breton. Atos nyní usiluje o koupi další francouzské firmy v oboru informačních technologií Steria, o kterou bojuje s konkurenční společností Sopra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK