Podnikatelské podmínky v Číně se podle evropských firem zhoršují

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 29. května (ČTK) - Evropské firmy považují podmínky pro podnikání v Číně za čím dál obtížnější. Plánují proto v této zemi investovat méně. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Obchodní komora Evropské unie v Číně. Téměř polovina evropských firem se přitom podle průzkumu domnívá, že "zlatý věk" pro nadnárodní společnosti v Číně již skončil.

"Dvě třetiny velkých podniků konstatovaly, že podnikání v Číně se stává komplikovanějším a náročnějším," uvedl podle agentury DPA prezident komory Jörg Wuttke. Největší problémy firmám podle průzkumu přináší zpomalující růst čínské ekonomiky a rostoucí náklady na práci.

"Hospodářský útlum a náročnější podnikatelské podmínky se začínají projevovat," řekl Wuttke. Rozvoj aktivit v Číně nyní plánuje pouze 57 procent dotazovaných podniků, zatímco před rokem to bylo 86 procent. Čím dál víc evropských firem podle Wuttkeho považuje za svou hlavní konkurenci v Číně tamní státní podniky.

Podle analytiků potřebuje Čína zásadní reformy, pokud se chce přeměnit z byrokraticky řízené výrobní základny ve vyváženější ekonomiku založenou na tržních principech. Navzdory známkám ochoty Pekingu omezit vládní zásahy do ekonomiky jsou však evropské firmy ohledně reforem skeptické. Zhruba polovina z nich podle průzkumu v příštích dvou letech žádné významné změny nečeká.

Podle odhadů přišly v loňském roce evropské firmy v Číně na tržbách o zhruba 21 miliard eur (577 miliard Kč) v důsledku omezeného přístupu na trh a byrokratických překážek. "Odstranění tržních bariér by více než polovinu evropských podniků povzbudilo k opětovnému posílení investičních plánů," prohlásil podle agentury Reuters Wuttke.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK