Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla Česká spořitelna

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2013 nejvíce od České spořitelny, která tak předstihla společnost ČEZ. Ta byla v předchozích letech největším plátcem daně, letos ale skončila na druhém místě. Třetí skončila Komerční banka. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů. Čtvrtá skončila Česká pojišťovna a pátá byla společnost Telefónica.

 

"Chtěl bych plátcům daní poděkovat za jejich přístup k plnění daňových povinností. Byl bych rád, kdyby se nám do budoucna podařilo změnit systém tak, aby daňoví poplatníci viděli, že stát zachází s jejich daněmi smysluplně a hospodárně a že platit daně se ve službách vracených od státu vyplácí," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Výběr společností je prováděn na základě výše plateb provedených v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Na dani z příjmu právnických osob stát loni vybral o zhruba sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun.

"Přínos dvacítky oceněných plátců do veřejných rozpočtů na dani z příjmů právnických osob je obrovský a představuje celou čtvrtinu všech příjmů na této dani," uvedl zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žežulka.

Pořadí právnických osob na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny daňové subjekty, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nevyslovily souhlas se zveřejněním.

Česká spořitelna, a.s. ČEZ, a.s. Komerční banka, a.s. Česká pojišťovna a.s. Telefónica Czech Republic, a.s. ČEZ Distribuce, a.s. Československá obchodní banka, a.s. T-Mobile Czech Republic a.s. Lesy České republiky, s.p. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. E.ON Distribuce, a.s. ČEZ Prodej, s.r.o. NET4GAS, s.r.o. GE Money Bank, a.s. Hypoteční banka, a.s. Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group ŠKODA AUTO a.s. Elektrárna Počerady, a.s. Philip Morris ČR a.s.

Pozn. Zveřejněný přehled je seřazen sestupně v pořadí podle výše uhrazené daně a jmenovitě jsou v něm uvedeny pouze ty subjekty, které ke zveřejnění daly souhlas.

Zdroj: MF

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK