Studie: Kanceláří bude v Praze na konci roku tři mil. m2

30.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Kancelářských ploch v Praze bude na konci roku více než tři miliony metrů čtverečních, tvrdí aktuální studie poradenské společnosti Professionals. Jen v prvním čtvrtletí bylo podle zprávy ve výstavbě 346 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, dokončeno bylo 9900 metrů čtverečních. Neobsazených je přitom nyní zhruba sedmina kanceláří.

"V porovnání s prvním čtvrtletím roku 2013, ve kterém na kancelářský trh nebyla dodána žádná nová kancelářská budova, lze tento výsledek považovat za úspěšnější start nového roku v oblasti nové kancelářské nabídky," uvedla společnost.

Od ledna do konce března byly dokončeny celkem dva nové projekty - významná rekonstrukce kancelářské budovy v Jindřišské 16 6000 m2) v centru města a budovy Drtinova (3900 m2) na Smíchově.

"Celková velikost moderních kancelářských ploch v Praze by se měla, vzhledem k množství kancelářských budov, které jsou v současné době ve výstavbě, na konci roku 2014 přiblížit třem milionům metrů čtverečních," odhaduje Professionals.

V Praze se aktuálně nachází 2,9 milionu metrů čtverečních ploch kanceláří. Na konci letošního března mírně přibylo neobsazených kanceláří, celkem jich je v hlavním městě bez nájemce 13,7 procenta. Kvůli přílivu nových kanceláří na trh se očekává intenzivnější boj o nájemníky, což by mělo způsobit pokles nájemného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK