Růst zpracovatelského průmyslu v USA v květnu nečekaně zpomalil

02.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. června (ČTK) - Tempo růstu aktivity zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech v květnu překvapivě zpomalilo. Vyplývá to z dnešní zprávy Institutu nákupních manažerů (ISM). Údaje by podle agentury Reuters mohly podkopat naděje na prudké oživení americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí.

Index aktivity zpracovatelského sektoru klesl na 53,2 bodu z dubnových 54,9 bodu. Analytici přitom počítali s jeho nárůstem na 55,5 bodu. Index nicméně zůstal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí poprvé po třech letech klesla, hrubý domácí produkt se v důsledku mrazivé zimy snížil o procento. Ve druhém čtvrtletí však analytici počítají s návratem k růstu, který by se podle nich měl pohybovat od tří do čtyř procent.

Dnešní údaje výzkumné společnost Markit ukázaly, že k překvapivému zpomalení růstu aktivity došlo v květnu také v průmyslovém sektoru eurozóny. Tyto údaje podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek představí nová opatření na podporu hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK