Kyjev navrhl rozdělit Naftogaz do tří částí podle pravidel EU

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 4. června (ČTK) - Ukrajinská vláda navrhla rozdělit zadlužený plynárenský podnik Naftogaz do tří oddělených společností. Cílem takového kroku je vyhovět pravidlům Evropské unie pro konkurenční prostředí v energetice, řekl na zasedání vlády ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

"Naftogaz se bude zabývat výlučně obchodováním s plynem," citovala Jaceňuka agentura Reuters. Podle něj se z podniku oddělí provozovatel systémů pro přepravu plynu a firma, která bude plyn skladovat.

Evropská komise požaduje, aby v zemích EU byli dodavatelé plynu a vlastníci plynovodů odděleni od jeho distributorů a velkoobchodních kupců a prodejců. Má to zabránit tomu, aby trhu dominovala jedna velká energetická společnost.

Moskva tvrdí, že Naftogaz dluží ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom za dodávky už více než pět miliard dolarů (přes 100 miliard Kč). Naftogaz sám na splacení dluhu nemá prostředky, protože kvůli nynějším, mnohem vyšším cenám za ruský plyn prodává surovinu doma mnohem levněji, než ji nakupuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK