Letos se v ČR uzavřely realitní transakce za 5,66 mld. Kč

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Na tuzemském realitním trhu se v letošním 1. čtvrtletí uzavřelo sedm investičních transakcí za 206 milionů eur (zhruba 5,66 miliardy korun). Vyplývá to z nejnovější zprávy o vývoji realitního trhu, kterou dnes zveřejnila realitní poradenská společnost Colliers. Loni od začátku roku do konce března přitom objem realitních transakcí činil 253 milionů eur (6,95 miliardy korun).

Nejvíce obchodů, celkem šest, se uskutečnilo v Praze, kde se hlavní kancelářské čtvrti podle Colliers i nadále těší oblibě investorů. Na 63 procent všech transakcí v prvním čtvrtletí v České republice se týkalo právě kancelářského sektoru, což je prakticky totožný výsledek jako ve stejném období loňského roku. Firma Colliers ale zaznamenala také nárůst poptávky po průmyslových nemovitostech díky tomu, že v prvním čtvrtletí došlo k několika menším obchodům v tomto odvětví.

Mezinárodní investoři uskutečnili v uvedeném období 60 procent transakcí za celkem 126 milionů eur (3,46 miliardy korun), zatímco tuzemští investoři se postarali o 40 procent obchodů v celkovém objemu 80 milionů eur (2,2 miliardy korun).

Společnost Colliers očekává, že český investiční trh bude i nadále pokračovat v pozitivním trendu, který začal v roce 2013 v souvislosti se zlepšující se ekonomikou a větší ochotou bank poskytovat financování realitních transakcí. "Podle našeho odhadu překoná celkový objem investičních transakcí v roce 2014 jednu miliardu eur dosaženou v loňském roce," prohlásil ředitel investičního oddělení Colliers International v České republice Chris Sheils.

Průmyslové nemovitosti po celé České republice a kancelářské nemovitosti v Praze budou podle něj v průběhu tohoto roku nadále přitahovat investory. "Později v tomto roce předpokládáme i zvýšenou investiční aktivitu v maloobchodním sektoru, protože některá nákupní centra byla určena k prodeji. Vzhledem k enormní poptávce ze strany mezinárodních skupin jako jsou Blackstone, P3, Prologis a SEGRO věříme, že průmyslový sektor by z hlediska celkového objemu transakcí mohl letos potenciálně poprvé překonat kancelářský sektor," tvrdí Sheils.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK