Lidé v dubnu utratili v obchodech o 4,9 procenta více než loni

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Lidé v dubnu utratili v obchodech o 4,9 procenta více než ve stejném měsíci loni. Meziměsíčně však tržby v maloobchodě mírně klesly, a to o 0,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Zvýšení tržeb ovlivnil zvýšený prodej v motoristickém segmentu i maloobchodě. Růst trvá nepřetržitě od loňského listopadu.

Meziroční nárůst tržeb o 4,9 procenta je očištěný o kalendářní vlivy, bez očištění činí dokonce šest procent. "Rozdíl mezi neočištěnými a očištěnými daty při stejném počtu pracovních dní v dubnu 2014 i 2013 připadl zejména na vrub vlivu Velikonoc. V loňském roce se velikonoční nákupy soustředily na konec března, zatímco v letošním se realizovaly až v průběhu dubna," uvedli statistici.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně vzrostly při očištění o sezonní vlivy o 9,8 procenta a v maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot o 2,6 procenta. Meziměsíčně tržby za prodej a opravy motorových vozidel také stouply, a to 0,4 procenta, ale v maloobchodě klesly klesly 0,5 procenta.

"Meziroční růst maloobchodních tržeb byl ovlivněn zejména prodejem v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin, který se zvýšil o deset procent," sdělili pracovníci ČSÚ. Tržby s počítačovým a komunikačním zařízením dokonce vzrostly nejvíce za posledních šest let, konkrétně o 28,4 procenta.

Pokračoval růst prodeje zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkových služeb, který se v dubnu zvýšil o 10,9 procenta. Prodej zboží pro domácnost stoupl o pět procent a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 1,7 procenta. Naopak pokles zaznamenaly tržby za prodej oděvů a obuvi, které se snížily o 6,9 procenta, a farmaceutického a zdravotnického zboží, které klesly o 5,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK