Nezaměstnanost v Řecku v březnu klesla nejníže za více než rok

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v březnu klesla na 26,8 procenta z revidovaných 26,9 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za více než rok, ale zůstala nejvyšší v rámci Evropské unie. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů řeckého statistického úřadu.

Nezaměstnanost v Řecku je stále více než dvojnásobná ve srovnání s průměrem celé eurozóny. Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. Ve věkové kategorii od 15 do 24 let v březnu míra nezaměstnanosti přesahovala 58 procent.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Výměnou za to vláda zavedla masivní výdajové škrty, snížila důchody a mzdy a opakovaně zvýšila daně, což prohloubilo hospodářskou recesi a vyvolalo protesty obyvatel.

Letos by se řecká ekonomika podle vlády měla vrátit k mírnému růstu. Řecký premiér Antonis Samaras v dubnu nastínil ambiciózní hospodářskou strategii zaměřenou na export, která má nastartovat ekonomiku a vytvořit nová pracovní místa.

Reformy v řadě odvětví, včetně turistiky, chovu ryb, potravinářství, logistiky, energetiky a farmacie, by podle premiéra mohly během příštích sedmi let ve zhruba jedenáctimilionové zemi zajistit 770.000 nových pracovních příležitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK