Růst českého průmyslu v dubnu zpomalil na 7,7 procenta

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - Průmyslová výroba v České republice v dubnu zpomalila meziroční růst na 7,7 procenta. V březnu totiž podle revidovaných údajů rostla o 8,4 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek se od loňského dubna zvedla o 14,7 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se dubnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 1,1 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů ve srovnání s loňským dubnem stoupla o 16,5 procenta, výroba elektrických zařízení o 11,6 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 6,2 procenta. Celkový růst průmyslu naopak brzdilo odvětví tisku a rozmnožování nahraných nosičů, které zaznamenalo pokles o 4,9 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti se v dubnu zvýšily ještě výrazněji než výroba. Meziročně přidaly 10,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků zaznamenaly nárůst v běžných cenách o 14,8 procenta a domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, o 5,5 procenta.

Výrazně se navýšila rovněž hodnota nových zakázek, která ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,7 procenta. Zakázky ze zahraničí se zvedly o 16,4 a tuzemské o 11,4 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek podle statistiků přispěla stejně jako k růstu produkce nejvíce výroba motorových vozidel, u které zakázky vzrostly o 22,7 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky ve srovnání s loňským dubnem stoupl o 1,9 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda zaměstnance v průmyslu meziročně vzrostla o rovná dvě procenta, a činila tak 27.431 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK