Běžný účet skončil v 1. čtvrtletí rekordním přebytkem 72 mld. Kč

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí rekordním přebytkem 72,27 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká národní banka. Odliv kapitálu do ciziny však ve stejném období přesáhl 40 miliard korun.

Platební bilance obvykle vykazuje v prvním čtvrtletí přebytek, ten letošní je ale proti loňskému sedminásobný. Daří se zejména obchodu se zahraničím, který skončil za leden až březen v přebytku 72,2 miliardy korun. Přebytek vykázala i bilance služeb, a to přes 20 miliard. Bilance výnosů, která zohledňuje například výplatu dividend, však skončila téměř pětadvacetimiliardovým schodkem.

Finanční účet, který skončil zmíněným schodkem 40,74 miliardy korun, ovlivnil především devadesátimiliardový schodek ostatních investic. ČNB dodává, že schodek na finančním účtu je důsledkem změny bankovní pozice vůči nerezidentům.

Příliv zahraničních investic činil téměř 30 miliard korun. Vyšší měrou k tomuto výsledku přispěli tuzemští investoři v zahraničí. Zahraniční investice do tuzemských podniků činily 13,1 miliardy korun a byly výhradně spojeny s reinvestováním zisku (29,3 miliardy korun) zahraničními vlastníky do tuzemských podniků. Naopak objem základního kapitálu v rukou zahraničních vlastníků se snížil. V úvěrových vztazích převážily splátky úvěrů tuzemskými podniky zahraničním mateřským společnostem.

Bilance běžných převodů skončila v prvním čtvrtletí pětimiliardovým aktivem. Kapitálový účet byl rovněž aktivní, a to 21,4 miliardy korun. Ve výrazném meziročním zlepšení (o 20,9 mld. Kč) se promítly čisté příjmy z rozpočtu Evropské unie vykazované na kapitálovém účtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK