Řecká ekonomika po revizi klesla nejpomaleji od 2008

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 6. června (ČTK) - Pokles řecké ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku prudce zpomalil a byl nejnižší od konce roku 2008. Statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí po revizi snížil meziročně o 0,9 procenta místo původně uváděných 1,1 procenta a pokles zpomalil již čtvrté čtvrtletí za sebou.

V posledních třech měsících loňského roku ekonomika klesla o 2,3 procenta. Řecko neposkytuje údaje o HDP v mezičtvrtletním srovnání, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Celkem získalo 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu Kč). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi.

Mezinárodní věřitelé i vláda předpokládají, že Řecko se letos po šesti letech dostane z hospodářské recese a za celý rok ekonomika vzroste o 0,6 procenta. Loni HDP klesl o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK