Květnová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

09.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Květnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu nižší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v květnu zrychlila na 0,4 procenta z 0,1 procenta v dubnu.

Za odchylkou květnové inflace od prognózy stál podle Holuba nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin. Naopak lehce vyšší ve srovnání s prognózou byla korigovaná inflace bez pohonných hmot, jejíž postupný růst odráží oslabení kurzu koruny z konce minulého roku. Dopady změn nepřímých daní byly v květnu v souladu s prognózou ČNB, což do značné míry platí i pro regulované ceny a ceny pohonných hmot.

Zveřejněná data i nadále potvrzují náhled ČNB, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace.

Celková inflace se bude dle prognózy ČNB v nejbližších čtvrtletích zvyšovat vlivem nadále rostoucích dovozních cen. V delším období se v ní začne projevovat růst ekonomické aktivity a mezd. Na začátku roku 2015 se tak celková inflace dostane lehce nad dvouprocentní cíl ČNB. V souhrnu průměrná inflace letos dosáhne 0,8 procenta, což bude znamenat nejnižší růst cen za posledních deset let. V příštím roce bude činit 2,2 procenta, což bude hodnota jen těsně nad cílem centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK