CSIS: Počítačová kriminalita stojí svět 445 miliard dolarů ročně

09.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Počítačová kriminalita stojí světovou ekonomiku zhruba 445 miliard dolarů ročně (asi devět bilionů korun) a více než jednotlivcům škodí zejména firmám, převážně v důsledku narušování jejich duševního vlastnictví. Podle studie washingtonského Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) poškozuje kybernetická zločinnost obchod, inovace a konkurenceschopnost.

 

Odhad škod napáchaných počítačovou kriminalitou se ve studii sponzorované výrobcem bezpečnostního softwaru McAfee pohybuje od 375 miliard po 575 miliard dolarů. Pro srovnání: to je hodnota přesahující roční výkon polské ekonomiky. Z toho jednotlivcům působí hackeři ročně ztráty asi 160 miliard dolarů.

"Kyberzločin je daní za inovace, protože zpomaluje tempo globálních inovací tím, že snižuje jejich návratnost pro vynálezce a investory," uvedl ke zprávě Jim Lewis z CSIS. "Pro vyspělé země má kyberzločin závažné dopady na zaměstnanost," dodal podle agentury Reuters Lewis.

Největší ztráty z počítačové kriminality nesou největší světové ekonomiky. Spojeným státům, Číně, Japonsku a Německu ubírá kyberzločin ročně celkem až 200 miliard dolarů, odhaduje CSIS.

Ztráty spojené s krádežemi osobních informací, například čísel kreditních karet, CSIS odhaduje až na 150 miliard dolarů za rok. Hackeři ukradli osobní informace už zhruba 40 milionům Američanům a významné narušení osobních údajů postihlo 54 milionů lidí v Turecku, 16 milionů v Německu a více než 20 milionů lidí v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK