Britská centrální banka bude moci omezovat velikost hypoték

12.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Britská centrální banka dostane od vlády v zájmu zachování finanční stability pravomoc bránit úvěrovým institucím v poskytování hypoték, které jsou příliš vysoké v poměru k příjmu dlužníka nebo k hodnotě kupované nemovitosti. Řekl to dnes britský ministr financí George Osborne.

 

"V zájmu ochrany před budoucími riziky vycházejícími z trhu bydlení dávám Bank of England nové pravomoci pro zásahy do velikosti hypoték," řekl Osborne podle agentury Reuters. Podle něj by centrální banka s jejich uplatněním "neměla váhat".

Trh obytných nemovitostí zatím podle ministra není bezprostřední hrozbou pro finanční stabilitu Británie, v budoucnu by se jí ale mohl stát. Poslední globální finanční krize z konce minulého desetiletí byla důsledkem krachu cen nemovitostí v USA a některých zemích Evropy. Ceny obytných realit tam předtím s podporou úvěrového boomu vzrostly na silně nadhodnocené úrovně.

Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, zatím může poskytovatelům hypoték doporučovat, aby upravili podmínky úvěrů. Nemůže je ale nutit, aby omezili velikost úvěrů poměrem k příjmům nebo k hodnotě reality.

Mezinárodni měnový fond (MMF) minulý týden uvedl, že rychle rostoucí ceny na britském trhu s bydlením mohou ohrozit zotavování ekonomiky. Podle fondu se na britském realitním trhu objevily určité typické znaky úvěrové bubliny, a centrální banka by tak měla včas zasáhnout, aby finanční systém stabilizovala. Poskytovatelé úvěrů by podle MMF měli omezit poskytování hypoték, které podstatně překračují příjmy věřitelů.

Podle jednoho z ukazatelů stouply ceny bydlení v Británii za poslední rok o více než 11 procent, což bylo nejrychlejší tempo od doby krátce před začátkem finanční krize. Prudce rostou především ceny obytných realit v Londýně, kde je inflace cen bydlení podle MMF obzvlášť vysoká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK