Kypr se chystá vydat první emisi dluhopisů od své krize

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie/Londýn 18. června (ČTK) - Kypr tento týden zahájil kroky ke své první emisi dluhopisů od loňské krize. Investorům nabízí účast na rychlém oživování země z propadu spolu se stále ještě vysokými výnosy, řekli analytici agentuře Reuters. Kypr tím jde ve stopách Irska, Portugalska a Řecka, které se v minulých měsících po dluhové krizi vrátily na trhy dluhopisů, jeho návrat je ale mnohem rychlejší.

Kyperské ministerstvo financí dnes stanovilo výnos dluhopisu se splatností za pět let na 4,5 procenta. V úterý, kdy se začaly přijímat předběžné objednávky, činil původní odhad výnosu pět procent. Investoři podali na emisi předběžné objednávky v objemu 1,9 miliardy eur (zhruba 50 miliard Kč).

Kypr loni v březnu obdržel od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu záchranný úvěr deset miliard eur (275 miliard Kč). Podmínkou pomoci však bylo vedle úspor a reforem zabavení části nepojištěných vkladů ve dvou největších bankách a omezení převodů a výběrů peněz. Kypr na konci května zrušil už veškerá omezení na domácí převody a kontroluje už jen zahraniční peněžní transakce.

Kyperská ekonomika sice stále klesá, její propad je ale mnohem mírnější, než se čekalo. Ekonomové oceňují reformní tah vlády a příznivou zprávou pro investory je rovněž objev rozsáhlých zásob plynu v kyperských vodách.

Výnosy dluhopisů dalších zemí, které se nedávno vymanily z dluhové krize, po návratu na trh letos rychle klesají. Kypr je poslední z těchto zemí a ani zde se výnosy podle analytiků zřejmě delší dobu na zvýšené úrovni neudrží.

Řecko prodalo svou první pokrizovou emisi v dubnu při výnosu 4,95 procenta, od té doby ale výnos tohoto dluhopisu na trhu klesl na 4,17 procenta. Celkově letos výnosy státních dluhopisů takzvaných periferních zemí eurozóny klesly na rekordní minima, řekl Reuters Stuart Culverhouse, hlavní ekonom firmy Exotix Partners.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK