Británie a Čína prohloubí spolupráci ve finančním sektoru

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Británie a Čína hodlají posílit vzájemné hospodářské svazky prohloubením spolupráce ve finančním sektoru. Londýn zejména usnadní zahraniční obchodní styk v čínských jüanech. Řekl to britský ministr financí George Osborne po dnešním setkání s čínským prezidentem Li Kche-čchiangem, který je v těchto dnech na své první návštěvě Británie.

Prezident po schůzce novinářům řekl, že čínské banky budou moci dál nerušeně rozvíjet své aktivity ve světové finanční metropoli. "Obě strany se shodly, že budeme dál rozšiřovat podnikání čínských bank v Londýně," řekl Li podle agentury Reuters. Peking a Londýn se také dohodly. že čínská bankovní společnost China Construction Bank se stane v Londýně zúčtovací bankou pro obchodní transakce v jüanech.

"S potěšením oznamuji, že Británie poskytne garance pro obchodní transakce denominované v jüanech - bude to ohromná vzpruha pro britské podniky, které chtějí vyvážet do Číny," uvedl Osborne. Ministr rovněž poukázal na možnosti spolupráce mezi britskými a čínskými burzami.

Čínští zástupci v úterý během prvního dne Liovy návštěvy v Británii podepsali obchodní dohody za miliardy liber. Nejvýznamnější z nich je smlouva, v jejímž rámci bude britská společnost BP dodávat do Číny po 20 let zkapalněný zemní plyn (LNG).

Liova třídenní návštěva má prohloubit obchodní vztahy mezi druhou největší světovou ekonomikou a evropskou finanční metropolí. Ty ochladly poté, co se britský premiér David Cameron v roce 2012 setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Li se v úterý setkal s Cameronem a přijala jej i britská královna Alžběta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK