Exportu by pomohlo odstranění byrokratický překážek, řekl Zeman

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Českému exportu by pomohlo odstranění byrokratických překážek, například při udělování víz, a přeměna České exportní banky (ČEB), EGAP a CzechTrade na instituce hospodařící podle komerčních pravidel. Při zahájení druhého ročníku Festivalu Exportu CZ to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Zopakoval, že pro podporu vývozu je potřeba zvýšit úlohu obchodních zastupitelstev a v optimálním případě zajistit, aby byly velvyslanci ekonomickými experty.

"Já sám zastávám radikální názor, že by bylo potřeba vyměnit všechny velvyslance, kteří nemají ekonomické vzdělání. Velvyslanec nemá psát o tom, jaké politické frakce se v dané zemi hádají, ale má vyhledávat exportní teritoria, sortiment a komunikovat s místními podniky," uvedl prezident.

Česká exportní banka pak podle Zemana poskytla takový objem nesplatitelných úvěrů, že lze pochybovat o schopnostech současných i bývalých manažerů. "Ono poskytnout úvěr je velmi snadné, prověřit si jeho zajistitelnost je obtížné," uvedl. Obdobná situace panuje podle něj i u Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

"Je potřeba z České exportní banky, CzechTrade a EGAP udělat instituce hospodařící podle komerčních pravidel, kde jsou manažeři odměňováni na základě skutečných výsledků a ne podle politické příslušnosti," uvedl dále prezident. Zároveň je podle něj nutné snížit byrokracii a přestat diktovat ostatním zemím, jak se mají chovat.

Podle Zemana by měla Česká republika rovněž skloubit pomoc politickým vězňům se svými ekonomickými zájmy. "Nemyslím si, že jedno vylučuje druhé. Ale je třeba mít schopnost kombinovat obojí a kdo ji nemá, tak se soustřeďuje na boj za lidská práva. Bojovat za spojení ekonomiky s lidskými právy je daleko obtížnější," uvedl Zeman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK