Jurečka chce navrhnout snížení spotřební daně z piva

19.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně uvažuje, že navrhne snížení spotřební daně z piva. Zvýšení daně v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle Jurečky snížilo její výběr a celkovou produkci piva v ČR. Jurečka to dnes uvedl na Twitteru. Podrobnosti k ministrovu plánu ČTK zjišťuje.

 

"Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně," uvedl ministr na sociální síti.

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum. Tuzemský pivní trh mírně roste od roku 2011.

V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarníků propadla v součtu téměř o 15 procent. Kromě ekonomické krize pivovarníci pokles produkce dávali za vinu také zvýšení spotřební daně zhruba o 50 haléřů na půllitr v lednu 2010. Většina pivovarů následně zdražila půllitr pěnivého moku až o korunu. Výroba členů pivovarského svazu, zahrnujících zhruba 90 procent domácí produkce piva, v roce 2010 klesla meziročně o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK