Cena ropy kvůli konfliktu v Iráku stoupla nejvýše za devět měsíců

19.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou a severomořská ropa Brent se přiblížila ke 115 dolarům za barel, nejvýše za devět měsíců. Důvodem je konflikt v Iráku, který by mohl ohrozit dodávky ropy ze země.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SELČ vzrostla o 69 centů na 114,95 dolaru za barel, což byla nejvyšší hodnota od 9. září. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 40 centů na 106,37 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

V Iráku dnes pokračovaly boje o ropnou rafinérii v Bajdží. Armáda tvrdí, že rafinerii stále kontroluje, zprávy z bojiště však nejsou jednoznačné. Pokud by rafinerie zůstala zavřená, musel by Irák začít dovážet ropné produkty, což by podle analytiků mělo negativní dopad na celý ropný trh.

USA zatím nedaly jasnou odpověď na irácký oficiální požadavek, aby pomohly bombardovat pozice radikálů. Prezident Barack Obama jednal ve středu s vedením Senátu a Sněmovny reprezentantů, žádné konkrétní rozhodnutí ale nepadlo. USA pouze potvrdily zprávu, že letectvo zahájilo průzkumné lety nad Irákem. Účastní se jich ale stroje F-18, tedy bojové, a nikoli průzkumné letouny.

Cena Brentu v uplynulém týdnu stoupla o více než čtyři procenta, což je nejvíce od loňského července. Vzhůru ji tlačil právě vývoj v Iráku, který je druhým největším členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Růst se zastavil, když Irák zvýšil ochranu ropných zařízení.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 114,95 114,28 New York - Nymex WTI červenec 106,37 105,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK