IIF: Ukrajina jedná s věřiteli o možné restrukturalizaci dluhu

19.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 19. června (ČTK) - Ukrajina jedná s věřiteli o možné restrukturalizaci svých dluhů v zahraniční měně. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters Lubomir Mitov z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF). Podle tohoto ekonoma, který se nedávno sešel s ukrajinskými činiteli, je ale ještě příliš brzy na to říct, zda bude takový krok potřeba.

Ukrajinští činitelé prý zdůrazňují, že by se vyhnuli takzvaným sestřihům, tedy situaci, kdy by byla držitelům dluhopisů při restrukturalizaci snížena hodnota vlastněných obligací.

"Ukrajinské úřady nám daly jasně na srozuměnou, že by to považovaly pouze za skutečně dobrovolnou operaci odsouhlasenou držiteli dluhopisů," řekl Mitov. "Dobrovolná výměna nebo prodloužení doby splatnosti by mohlo být jedním ze zdrojů financování," sdělil také.

Ukrajina se snaží potlačit povstání proruských separatistických vzbouřenců na východě země poté, co Rusko na jaře anektovalo ukrajinský Krym. Vzájemné vztahy obou zemí jsou v krizi. V pondělí ruská společnost Gazprom přerušila dodávky plynu na Ukrajinu, když Kyjev nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny.

Země je podle Mitova v hluboké hospodářské recesi, která by mohla snížit hrubý domácí produkt o osm až deset procent. Veřejné finance ale prý minimálně do příštího roku nebudou v takovém stavu, že by byla nutná dohoda o restrukturalizaci. A ani pak by ji prý Kyjev nemusel potřebovat, kdyby se dokázal vrátit na kapitálové trhy a půjčit si na nich peníze, sdělil také Mitov z IIF, lobbistické skupiny, která hájí zájmy finančních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK