MMF: Eurozóna má správnou fiskální politiku

19.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 19. června (ČTK) - Fiskální politika eurozóny je po letech úspor ve správné pozici, která zajišťuje rovnováhu mezi snižováním dluhu a podporou ekonomického růstu. Uvedl to ve své dnešní zprávě Mezinárodní měnový fond. Celkový deficit vládních financí eurozóny klesl loni ke třem procentům hrubého domácího produktu, tedy na limit stanovený EU, z 6,2 procenta v roce 2010, kdy musela EU a MMF poprvé zachraňovat Řecko. Oživení je však stále pomalé a nezaměstnanost vysoká.

Dluhová krize, která následovala po záchraně Řecka, uvrhla eurozónu do hluboké recese. Ekonomika nyní pomalu oživuje a politici regionu diskutují o tom, jak najít správnou rovnováhu mezi snížením obrovského veřejného dluhu a stimulací ekonomiky, aby rostla rychleji.

MMF poznamenal, že oživení není dostatečně silné a je potřeba dále podporovat poptávku v regionu. Také míra nezaměstnanosti je stále vysoká a mezi mladými dosahuje nepřijatelné úrovně. To, spolu s nízkou inflací, podkopává ekonomické oživení.

"Oživení zapouští kořeny, ale ne dost pevně, zatímco inflace je příliš nízká a nezaměstnanost se dostala na nepřijatelné maximum, zvláště mezi mladými," uvádí se ve zprávě MMF. "Růst se musí zvyšovat vyšším tempem, aby se snižoval dluh a nezaměstnanost. Úsilí se musí zaměřit na podporu poptávky, vyrovnaných rozpočtů, dokončení bankovní unie a posun směrem ke strukturálním reformám," citovala zprávu agentura ANSA.

Fond však ocenil kroky Evropské centrální banky přijaté tento měsíc, které mají pomoci zrychlit nebezpečně nízkou inflaci. Poznamenal však, že pokud přijatá opatření nezafungují, bude potřeba toho učinit více. Pokud inflace zůstane nízko, měla by ECB podle něj zvážit zavedení širšího programu nákup aktiv, což by výrazně zvýšilo důvěru, zlepšilo rozvahy firem i domácností a stimulovalo poskytování bankovních úvěrů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK