Vláda přerušila jednání o ochraně klientů cestovních kanceláří

25.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Vláda dnes přerušila na týden jednání o nevele zákona, která má zvýšit ochranu klientů cestovních kanceláří. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová chce do zákona ještě zapracovat možnost, aby si pojišťovny mohly prověřit data, která jim dodávají cestovní kanceláře. Jourová o tom informovala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Návrh má především zamezit postupům některých pojišťoven, které při úpadku cestovní kanceláře vracejí zákazníkům pouze část vložených peněz. "Cílem je posílit jistotu turistů, aby jim bylo nahrazeno celé pojistné plnění, popřípadě celá částka v případ krachu. Je to reakce na problémy v této oblasti z minulosti," uvedla ministryně.

Podle nových pravidel bude muset pojištění proti úpadku krýt veškeré zákonné nároky klientů cestovních kanceláří v plné výši. Zákon má vstoupit v účinnost na začátku příštího roku. Jourová ovšem upozornila, že by mohla začít platit i později.

Novela má přimět cestovní kanceláře, aby se dostatečně pojistily proti úpadku. Zavádí proto minimální limity pojistného plnění, a to čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, které nabízejí zájezdy leteckou dopravou, a jeden milion korun pro CK prodávající např. autobusové zájezdy. Podle platné právní úpravy nesmí být limit pojistného plnění nižší než 30 procent plánovaných tržeb z prodeje zájezdů.

Stanovení minimálních limitů odmítá Asociace cestovních kanceláří. "Jsme přesvědčeni, že takové ustanovení je narušení rovné hospodářské soutěže, protože se nevypočítává u všech koncesovaných subjektů podle stejného klíče. Především pro malé specializované společnosti může takový limit znamenat velké zdražení zájezdů a může být likvidační," uvedl místopředseda asociace Jan Papež. Podle něj novela nedostatečně řeší i problém ilegálních cestovních kanceláří.

Zlepšit by se měla také informovanost klientů cestovních kanceláří. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být jasně uvedeno, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Podstatné informace o zájezdu budou muset být zřetelně uvedeny na stejné úrovni internetové stránky v případě prodeje zájezdu prostřednictvím internetu.

Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy. "Za nesplnění této povinnosti je možno uložit pokutu do výše 500.000 Kč. Účelem zavedení této povinnosti je zvýšení spolehlivosti údajů, které cestovní kancelář poskytuje pojišťovně," uvádí důvodová zpráva k novele.

Nově budou CK muset předkládat MMR svoji pojistku proti úpadku, která bude na webu ministerstva zveřejněna. Ministerstvo má mít podle novely oprávnění pozastavit cestovní kanceláře oprávnění prodávat další zájezdy nebo rozšiřovat platné smlouvy na zájezdy v případě podezření na její nedostatečné pojištění.

Pojistná smlouva bude muset být podle novely sjednána tak, aby pojišťovna peníze vyplatila klientům i v případě, že úpadek cestovní kanceláře bude způsoben úmyslně.

Loni bylo v ČR evidováno podle údajů MMR 1018 cestovních kanceláří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK