Automobilka GM svolává do servisů další miliony vozů

30.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. června (ČTK) - Největší americký výrobce automobilů General Motors svolává do servisů dalších více než osm milionů vozů kvůli možným problémům s přepínači u zapalování. Obchodování s akciemi podniku bylo kvůli tomuto sdělení asi na půl hodiny přerušeno.

Podle internetového serveru BBC zahrnuje opatření zhruba 8,4 milionu vozů, z toho 7,6 milionu ve Spojených státech. Automobilka má v souvislosti s problémy u svolávaných vozů zprávy o sedmi nehodách, osmi zraněních a třech úmrtích.

GM již letos podle agentury Reuters svolala 29 milionů vozů, z toho více než polovinu kvůli možným potížím s přepínači u zapalování. Automobilka dnes poskytla podrobnosti o tom, jakým způsobem bude řešit odškodné za nehody související s těmito problémy.

Automobilka dnes rovněž uvedla, že náklady na svolávací akce ve druhém čtvrtletí by se měly pohybovat kolem 1,2 miliardy dolarů (24 miliard Kč). V polovině června přitom tyto náklady odhadovala pouze na 700 milionů dolarů.

Automobilka se kvůli problémům se zapalováním stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že GM se o potížích dozvěděla již v roce 2001. Se svoláváním vozů k opravě přitom začala až letos v únoru. Přepínače se za určitých okolností může samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastaví motor a vyřadí většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů.

Automobilka General Motors podle dnešních informací jako odškodné za každé úmrtí související s problémy se zapalováním nabídne minimálně milion dolarů (20 milionů Kč). Žádosti o odškodné bude možné předkládat od 1. srpna do 31. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK