Centrální banka: Zájem o akcie moskevské burzy je značný, i z USA

02.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. července (ČTK) - Ruská centrální banka získala z prodeje části svého podílu v moskevské burze asi 468 milionů dolarů (zhruba 9,4 miliardy Kč). Velký zájem byl o akcie zvlášť mezi zahraničními investory, kteří koupili asi 60 procent akcií nabídnutých k prodeji. Uvedl to dnes viceguvernér centrální banky Sergej Švecov.

"Pro nás to bylo příjemné překvapení. Ukazuje se, že je zde zájem o ruské akcie," řekl Švecov novinářům na bankovní konferenci. Upřesnil, že na celkové poptávce měli ruští investoři podíl 40 procent, dalších 15 procent připadá na investory z Asie, 33 procent z Evropy a deset procent z USA.

Ruská centrální banka prodala 267,3 milionu akcií za cenu 60 rublů (35 Kč) za kus. To bylo zhruba o osm procent méně, než činila úterní závěrečná cena.

Centrální banka v úterý oznámila, že má v úmyslu akcie moskevské burzy prodat. Bankovní zdroje pak agentuře Reuters potvrdily, že proces prodeje už začal a že banka nabídla 11,75 procenta. To je polovina podílu, který v burze vlastní.

Banka uvedla, že se rozhodla akcie prodat, aby dostála federálnímu zákonu z roku 2013. Ten stanoví, že banka se musí zbavit svého podílu do 1. ledna 2016, aby se vyhnula střetu zájmů. Centrální banka je od loňska zodpovědná za regulaci celého finančního trhu.

Moskevská burza je v Rusku hlavním místem pro obchodování s akciemi, dluhopisy, měnami a deriváty. Burza loni uskutečnila primární nabídku akcií, ze které získala 15 miliard rublů. Cena jedné akcie pro primární nabídku byla stanovena na 55 rublů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK