Růst maloobchodních tržeb v EU prudce zpomalil

03.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. července (ČTK) - Tempo meziročního růstu maloobchodních tržeb v zemích eurozóny i v celé Evropské unii se v květnu prudce zpomalilo. Proti předešlému měsíci obrat evropského maloobchodu v zemích eura stagnoval a v EU mírně klesl, sdělil dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Tržby v zemích eura zvolnily meziroční růst na 0,7 procenta z dubnového tempa 1,8 procenta a zaznamenaly nejslabší výkon od počátku roku. Ve 28 zemích EU se zvýšily o 1,2 procenta po dubnovém vzestupu o 2,9 procenta.

Pokles vykázaly zejména výdaje na potraviny a nápoje. Podle agentury Reuters to může naznačovat, že nákupy domácností negativně ovlivňuje úporně vysoká nezaměstnanost. Údaje za duben, kdy podle původních čísel byl růst tržeb v eurozóně nejvyšší za sedm let, Eurostat navíc výrazně upravil směrem dolů.

Tržby v Německu, které je největší evropskou ekonomikou. se meziročně snížily o 0,6 procenta a klesly druhý měsíc po sobě. Vyrovnával to nárůst tržeb ve Francii, Španělsku a Portugalsku, uvedl Eurostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK