ECB nechala úrokové sazby beze změny, čeká se na Draghiho

03.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 3. července (ČTK) - Evropská centrální banka nechala na dnešním zasedání úrokové sazby v eurozóně podle očekávání beze změny na rekordních minimech, kam je snížila před měsícem. Finanční trhy nyní čekají na vyjádření šéfa banky Maria Draghiho na následné tiskové konferenci.

ECB před měsícem ve snaze odvrátit deflaci snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Depozitní sazbu, za niž si banky ukládají u ECB přebytečné peníze, navíc poprvé nastavila do záporné hodnoty -0,10 procenta. Přistoupila i k novým nekonvenčním opatřením na podporu ekonomiky, včetně programu levných půjček pro komerční banky v objemu 400 miliard eur.

Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v květnu na 0,5 procenta. Již déle než půl roku se tak drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

Pozorovatelé čekají, zda ECB přinese podrobnosti o svém úvěrovém programu, který má banky přimět k obnovení úvěrové aktivity. Není zatím jasné, jak bude motivovat bankovní sektor, aby tyto peníze přesunul do ekonomiky, zejména v podobě úvěrů menším firmám, jak ECB plánuje. Minulé kolo levných úvěrů z přelomu let 2011 a 2012 banky z větší části využily k nákupům státních dluhopisů s vyššími výnosy.

Trhy budou rovněž pozorovat, zda se ECB vyjádří ke kurzu eura. Ten je nyní pod 1,37 USD, tedy zhruba tam, kde byl na počátku června, i když zřetelně níže než v době, kdy ECB začala signalizovat červnové razantní kroky proti deflaci.

Sledovat se budou rovněž signály ECB ohledně možnosti takzvaného kvantitativního uvolňování, což znamená zvyšování objemu peněz v ekonomice prostřednictvím nákupů dluhopisů. Draghi minule řekl, že pokud by se výhled inflace dál snížil, ECB by o takových krocích uvažovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK