Developeři letos v Praze prodali o pětinu více nových bytů

08.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Developeři v Praze v prvním pololetí prodali o pětinu více nových bytů, celkem 2850. Vyplývá to ze společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, kterou dnes developeři zveřejnili. Jen za druhé čtvrtletí vzrostly prodeje meziročně o 30 procent na 1500 bytů. Jde tak o druhé nejsilnější čtvrtletí od začátku roku 2009.

Dalších 6600 bytů mají v současné době developeři připravených k prodeji. Generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec však podotkl, že v současné době je v Praze okolo 2000 nových dlouhodobě neprodaných bytů, tedy takzvaných ležáků.

Prodeje bytů v hlavním městě rostou už třetím rokem. Nahrává tomu hlavně mimořádně příznivá situace na tuzemském hypotečním trhu, kdy banky nabízejí hypotéky s historicky nejnižšími úrokovými sazbami.

"Z našich analýz též vyplývá, že narůstá i počet bytů koupených na investici. V současné době se tento podíl pohybuje okolo třiceti procent," dodal Korec.

Růst prodejů naznačily už statistiky za první tři měsíce roku, podle kterých se během prvního čtvrtletí v hlavním městě prodalo celkem 1350 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Za celý loňský rok si nový byt v Praze pořídilo přes 5000 kupců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK