Německé Commerzbank prý v USA hrozí pokuta až 800 milionů dolarů

10.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Druhá největší německá banka Commerzbank by mohla zaplatit 600 až 800 milionů dolarů (12 až 16 miliard Kč) za urovnání podezření, že se angažovala v obchodních transakcích s Íránem a dalšími zeměmi podléhajícími americkým sankcím. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

O vyšetřování banky již začátkem týdne informoval list The New York Times s tím, že pokuta zahrnutá v dohodě o urovnání této kauzy by měla přesáhnout 500 milionů dolarů. Podle jednoho ze zdrojů Reuters by mohla být dohoda dokončena během několika týdnů.

Americké úřady údajně vyšetřují například transakce, které Commerzbank uskutečnila pro iránskou přepravní společnost Islamic Republic of Iran Shipping Lines. Ta se podle Spojených států podílí na íránském jaderném programu.

Největší francouzská banka BNP Paribas se minulý týden přiznala, že porušila obchodní sankce Spojených států zajišťováním finančních transakcí pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu. Souhlasila, že za urovnání sporu kolem porušování sankcí zaplatí téměř devět miliard dolarů.

Podle zdrojů Reuters nyní americké úřady kvůli porušování sankcí vyšetřují rovněž francouzské banky Société Générale a Crédit Agricole, německou Deutsche Bank a italskou UniCredit.

Podle newyorského prokurátora Cyruse Vance urovnalo v uplynulých pěti letech obvinění z porušování amerických sankcí více než půl tuctu zahraničních bank, které úřadům zaplatily přes 12 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK