WTO podpořila stížnost Číny na americká cla na dovoz řady zboží

14.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 14. července (ČTK) - Dodatečná cla, která Spojené státy uplatňují na dovoz solárních panelů, ocelářských produktů a dalšího zboží z Číny, porušují mezinárodní obchodní pravidla. Dospěl k tomu dnes rozhodčí panel Světové obchodní organizace (WTO), který tím podpořil stížnost Pekingu z května 2012 na americká vyrovnávací a antidumpingová cla. Ta Washington uvalil na dovoz více než dvou desítek čínských produktů kvůli údajným státním subvencím nebo kvůli tomu, že se podle Washingtonu prodávají na americkém trhu pod cenou.

Stížnost Pekingu se týkala dodatečných cel na 22 výrobků, u nichž roční objem vývozu do USA dosahuje zhruba 7,2 miliardy dolarů (145 miliard Kč). Mezi nimi jsou například solární panely, výrobky z oceli, hliníku, dřeva a papíru nebo stožáry větrných elektráren.

Pokud WTO zjistí, že Spojené státy uplatňují zvýšená cla v rozporu s pravidly, může nařídit Washingtonu tato opatření zrušit. Pokud to Spojené státy neudělají, může Pekingu povolit, aby na dovoz z USA uvalil cla ve srovnatelné výši.

Obchodní spory mezi dvěma největšími ekonomikami světa, tedy mezi USA a Čínou, se v posledních letech stupňují. Minulý týden odvolací orgán WTO potvrdil nález původního rozhodčího panelu, který zamítl stížnost Pekingu na americký zákon proti vývozním subvencím ze září 2012. Spor se týkal rovněž řady produktů od fotovoltaických článků a solárních modulů přes produkty z oceli, hliníku až po pneumatiky.

Čína je členem WTO od roku 2001. Kvůli svému levnému vývozu vede obchodní spory i s dalšími zeměmi, které ji obviňují z nelegálních subvencí a dumpingu.

WTO dnes v podobném sporu částečně podpořila stížnosti Indie na USA, které se rovněž týkaly vyrovnávacích cel na některé produkty z oceli. Spojené státy podle organizace nesprávně tvrdily, že indická průmyslová skupina Tata má nekalou výhodu ze subvenčního programu indické vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK