Ukrajina se rozhodla prudce zvýšit úrokové sazby kvůli inflaci

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 16. července (ČTK) - Ukrajinská centrální banka se rozhodla prudce zvýšit svou základní úrokovou sazbu na 12,5 procenta z dosavadních 9,5 procenta. Banka dnes uvedla, že důvodem tohoto kroku je rostoucí inflace. Nová sazba vstoupí v platnost ve čtvrtek.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen na Ukrajině v červnu zrychlilo na rovných 12 procent z květnových 10,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Centrální banka již v polovině dubna zvýšila základní úrokovou sazbu o tři procentní body. Opatření tehdy zdůvodnila snahou o podporu domácí měny a omezení inflace.

Ukrajinská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (344 miliard korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ukrajina zatím v rámci tohoto programu obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK