Fed: Ekonomická aktivita v USA dál sílí, vyhlídky optimistické

16.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. července (ČTK) - Ekonomická aktivita ve Spojených státech v červnu a na počátku července dál sílila ve všech regionech a většina oblastí je ohledně vyhlídek růstu optimistická. Plyne to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes vydala americká centrální banka (Fed).

Zpracovatelský průmysl dál všeobecně oživoval ze zimního propadu, způsobeného nezvykle chladnou zimou. Ve většině distriktů Fedu rostly i spotřebitelské výdaje, jimž dominoval prodej automobilů.

Situace na trhu práce se stále zlepšuje, a zaměstnavatelé v několika oblastech mají dokonce potíže se sháněním kvalifikovaných lidí. Celkově ale tlak na růst mezd zůstává potlačený, uvedl Fed na základě údajů sesbíraných jeho regionálními rezervními bankami od počátku června do 7. července.

Fed použije zprávu na svém příštím zasedání 29.-30. července. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že měnový výbor Fedu opět sníží své stimulační nákupy dluhopisů a naznačí, že základní úrokovou sazbu nechá na nynější prakticky nulové úrovni až do příštího roku.

Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí poprvé po třech letech klesla a hrubý domácí produkt se v důsledku mrazivé zimy snížil o 2,9 procenta. Byl to nejprudší pokles od poslední recese, která skončila v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí však analytici počítají se silným oživením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK