Akcie v USA ve středu zpevnily, Dow Jones je na novém rekordu

17.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. července (ČTK) - Americké akcie ve středu zpevnily a sledovaný Dow Jonesův index podruhé v tomto měsíci zakončil obchodování na novém rekordu. Trh podpořily zprávy o nejnovějších firemních fúzích a solidní výsledky několika společností. Dolar v souvislosti se spekulacemi ohledně amerických úrokových sazeb zpevňoval, k euru se dostal na měsíční maximum.

V závěru obchodování index Dow Jones vykázal růst o 0,45 procenta na 17.138,20 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,42 procenta na 1981,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,22 procenta na 4425,97 bodu.

Akcie mediální společnosti Time Warner stouply o 17,1 procenta, a měly tak nejlepší výsledek v rámci indexu S&P 500. Byla to reakce na zprávu, že audiovizuální společnost 21st Century Fox učinila nabídku na převzetí Time Warner, která však byla odmítnuta. Akcie 21st Century Fox o více než šest procent klesly.

Na nejvyšší úroveň od léta 2001 se během dne dostal dílčí index pro sektor polovodičů. Vzhůru jej táhly akcie Intelu, největšího světového výrobce čipů. Kvartální výsledky firmy překonaly odhady, akcie tak stouply o 9,3 procenta.

"Prošli jsme teď počáteční fází výsledkové sezóny, a i když (výsledky) nebyly hvězdné, rozhodně byly dobré, opravdových zklamání bylo málo," uvedl podle agentury Reuters prezident společnosti LibertyView Capital Management Rick Meckler.

Na devizových trzích zpevňoval dolar. Trhy spekulovaly, že šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová se přiklání ke zpřísnění měnové politiky, což drží americké úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních. Neuspokojivé zprávy z Evropy a vyjádření Yellenové před americkými zákonodárci podle analytiků naznačují, že úrokové sazby v USA by mohly stoupnout rychleji, než se čeká, což investory povzbuzuje k nákupu dolarů.

Euro k dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3523 USD, a kleslo tak na nejnižší úroveň za měsíc. K jenu americká měna mírně posilovala a dostala se na 101,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK