Prodej osobních aut v EU v červnu stoupl o 4,5 procenta

17.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. července (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v červnu meziročně zvýšil o 4,5 procenta, a pokračoval tak v růstu, který začal před deseti měsíci. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z velkých evropských trhů v červnu kleslo pouze Německo.

Počet nových registrací osobních aut v zemích EU v červnu stoupl na 1,189 milionu. Jde ale o druhé nejnižší číslo za tento měsíc od roku 2003, kdy ACEA začala s měřením v rámci širší EU.

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej v červnu klesl o 1,9 procenta, zatímco všechny ostatní významné trhy vykázaly růst.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v červnu v EU zvýšila prodej o 12 procent na 49.794 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,2 procenta z 3,9 procenta před rokem.

Celkově bylo ve státech osmadvacítky a v zemích Evropského sdružení volného obchodu (EFTA), tedy Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska a Norska, v červnu zaregistrováno o 4,3 procenta víc nových osobních automobilů než před rokem. Za celé první pololetí nárůst činí 6,2 procenta.

"Evropský trh osobních automobilů však ani po dosavadním růstu v letošním roce nedosahuje úrovně "předkrizových" let, ani průměru za roky 2006 až 2013," sdělil k výsledkům prezident Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Martin Jahn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK