Americké akcie se vrátily k růstu

18.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes posílily díky příznivým hospodářským výsledkům některých významných amerických podniků, například internetového gigantu Google. Zotavily se tak ze čtvrtečního propadu, za kterým stály nové sankce USA a Evropské unie vůči Rusku a pád malajsijského dopravního letadla na východě Ukrajiny.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, se zvýšil o 0,73 procenta na 17.100,18 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,03 procenta na 1978,22 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,57 procenta na 4432,15 bodu.

"Akciový trh si zjevně zachovává pozoruhodnou odolnost. V současnosti si trh nevšímá geopolitických obav, a to zčásti díky solidním firemním ziskům," řekl agentuře AP analytik Terry Sandven ze společnosti U.S. Bank Wealth Management.

Cena akcií společnosti Google zamířila vzhůru poté, co její čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků. Akcie konglomerátu Honeywell International posilovaly díky překvapivě vysokému čtvrtletnímu zisku. Růst zaznamenaly rovněž ceny akcií leteckých společností, které ve čtvrtek zasáhla zpráva o pádu malajsijského letadla.

Na devizovém trhu dnes kurz eura vůči dolaru poprvé od února sestoupil pod hranici 1,35 USD. Americká měna těží ze spekulací o tom, že centrální banka USA (Fed) by mohla zvýšit své úrokové sazby dříve, než finanční trhy očekávaly. Na jednotnou evropskou měnu má navíc negativní dopad růst obav kolem ukrajinské krize, za kterým stojí nové sankce vůči Rusku a pád malajsijského letadla na východě Ukrajiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK