Bisnode: Počet obcí s rizikovým hospodařením loni klesl na 63

21.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Počet obcí s rizikovým hospodařením loni klesl, stále ale dosahuje třetí nejvyšší úrovně za posledních 13 let. Z celkového počtu 6248 obcí vykazovalo rizikové hospodaření ke konci loňského roku 63 obcí, v roce 2012 to bylo 79 obcí. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Nejhorší situace je v Karlovarském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji, nejlepší ve Zlínském kraji, kde rizikově nehospodařila ani jedna obec.

"Do hospodaření obcí se postupně začíná promítat zlepšující se výkonnost domácí i zahraniční ekonomiky, se kterou je úzce spjat příjem státu, resp. jednotlivých obcí," uvedl analytik Bisnode Michal Řičař.

Podle analýzy v posledních šesti letech tři obce - Prameny, Rybnice a Bublava - opakovaně splňují kritéria pro rizikového hospodaření. V loňském roce své hospodaření zlepšily Měňany z okresu Beroun a byly vyřazeny ze seznamu dlouhodobě rizikových obcí.

Z hlediska velikosti obce je podle Řičaře zřejmé, že nedodržení rizikových ukazatelů se týká především malých obcí do 1000 obyvatel, které hospodaří v rámci menšího rozpočtu. Loni se do kategorie rizikově hospodařících obcí zařadilo pouze sedm obcí s vyšším počtem obyvatel.

Metodika vychází z usnesení vlády z roku 2010, podle kterého je za obci s vyšší mírou rizika označena ta, u níž je poměr cizích zdrojů k celkovým aktivům vyšší než 25 procent a současně ukazatel celkové likvidity (poměr oběžných aktiv ku krátkodobým závazkům) je menší než jedna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK