Co týden dal?

05.11.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme přehled nejdůležitějších událostí z ČR, ze světa i z našeho portálu. Dozvíte se, jak se vyvíjí cena ropy, zda prošel parlamentem  návrh zákona o daních z příjmů…

Posledních 7 dní ve světě

V pátek klesly ceny ropy na pětitýdenní minimum. Vzdálily se tak od rekordního maxima téměř o 13 procent. Ceny klesají díky rostoucím zásobám černého zlata, které zmírňují obavy z možného nedostatku paliv v zimních měsících.

V úterních amerických prezidentských volbách zvítězil Georg W. Bush, čímž porazil senátora Johna Kerryho.

V Německu již devátý měsíc v řadě stoupala nezaměstnanost a dosáhl tak šestiapůlletého maxima.

Posledních 7 dní doma

Ve čtvrtek ukázala aktuální zpráva ČNB o inflaci, že česká ekonomika může růst rychleji než se dosud předpokládalo, aniž by rozdmýchávala inflační tlaky.

V pátek schválila poslanecká sněmovna ve třetím čtení vládní návrh novely zákona o dani z příjmu. Tato změna by měla firmám zrychlit odpisy investičního majetku a daňově zvýhodnit rodiny s dětmi. Nyní musí ještě zákon schválit Senát a podepsat prezident.

Za letošní rok očekává elektrárenská společnost ČEZ konsolidovaný čistý zisk okolo 11,8miliardy korun. Loni představoval tento zisk 5,93miliardy korun.

Posledních 7 dní na našem serveru

Poradenské centrum v novém. Pokud máte nějaký problém, chcete poradit jak financovat nový dům nebo byt, chcete investovat nebo hledáte nejlepší penzijní fond, pak je vám k dispozici naše Poradenské centrum. Abychom dokázali najít nejlepší řešení, zavedli jsme do dotazů z oblasti financování bydlení a pojištění regionální členění. Váš dotaz se tak dostane k poradci z daného regionu a ten vám připraví kvalitní řešení přímo na míru. Svěřte se do rukou odborníků, ptejte se na našem Poradenském centru!

Ministerstvo financí aktualizovalo makroekonomickou předpověď vývoje základních ukazatelů hospodářství. Analytici ministerstva jsou větší optimisté než před třemi měsíci, ekonomika poroste rychleji. Základní informace a čísla z této analýzy najdete na domovské stránce sekce Ekonomika.

V tomto týdnu byla spuštěna nová sekce konference. Na těchto stránkách si přečtete zajímavé informace o konaných konferencích, fórech, seminářích a dalších významných akcích.

V sekci daně máte možnost si zjistit výši daní v zemích Evropské unie. Tuto podsekci postupně rozšiřujeme o další členské státy. Tento týden přibyla Itálie a Irsko.

On-line prodej

TIP On-line prodeje: Raiffeisen stavební spořitelna, a.s. nabízí při založení stavebního spoření do 30.11.2004 vstupní poplatek pouze 0,75% z cílové částky. Využijte této výhody a uzavřete smlouvu on-line v našem prodejním centru, kde můžete navíc od nás získat odměnu ve výši až 600,-Kč.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradenství.finance.cz. Naleznete zde odpovědi na Vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes jsme pro Vás vybrali otázku z oblasti daní.

Otázka:
Jak se vlastně nyní posuzuje obrat rozhodný pro vznik povinnosti stát se plátcem DPH. Od 1.10.2003 platila hranice 2 mil. Kč - měl plátce povinnost přihlásit se ihned při dosažení této hranice a nebo až po uplynutí 12 měsíců. Podobně je to nyní - od 1.5.2004 platí hranice 1 mil. Kč - kdy je podnikatel povinen se přihlásit : při překročení tohoto limitu třeba již po několika měsících, nebo až po uplynutí celého roku, kdy tuto hranici překročí. Děkuji

Odpověď:
Obecně platila a platí povinnost registrovat se jako plátce DPH následující měsíc po měsíci, ve kterém byl dosažen registrační práh.

Anketa

Během celého 45. týdne jsme se Vás ptali, zda se chystáte k volbám do krajských zastupitelstev a doplňujícím volbám do Senátu. Nejvíce, tj. 41% odpovědělo kladně. Oproti tomu 35% se nechystá a zbylých 24% našich čtenářů není ještě rozhodnuto.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum