Ruské akcie ukončily šestidenní pokles

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. července (ČTK) - Ruské akcie dnes zamířily vzhůru díky známkám spolupráce mezi proruskými separatisty na Ukrajině a mezinárodními vyšetřovateli pádu malajsijského letadla. Ukončily tak šestidenní pokles, během kterého přišly o deset procent své hodnoty.

Dolarový index ruských akcií RTS v 8:30 SELČ vykazoval nárůst o 1,4 procenta na 1257 bodů. Ruský rubl zpevnil vůči americkému dolaru o půl procenta na 35,03 RUB, napsala agentura Reuters.

Ukrajinští rebelové vyhlásili klid zbraní v oblasti, kde se ve čtvrtek zřítil malajsijský letoun s téměř 300 lidmi na palubě. Předali také malajsijským představitelům takzvané černé skříňky, které mají obsahovat údaje a záznamy z letu zničeného stroje.

Kroky rebelů zmírnily napětí kolem ukrajinské krize. Analytici nicméně upozorňují, že nárůst ruských akcií může být pouze dočasný. Pozornost investorů se nyní soustředí na dnešní setkání ministrů zahraničí Evropské unie, kteří by mohli doporučit rozšíření sankcí vůči Rusku.

Vzhůru dnes zamířily rovněž evropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení obchodování stoupl o půl procenta na 1362,92 bodu, takže smazal své pondělní ztráty. Obchodníci však předpokládají, že evropské burzy zůstanou zranitelné kvůli ukrajinské krizi a izraelskému vojenskému zásahu v palestinském Pásmu Gazy.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK