Maďarsko snížilo úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 2,1 pct.

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 22. července (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o další 0,2 procentního bodu na nové rekordní minimum 2,1 procenta. Banka snížila úrok již 24. měsíc za sebou s cílem podpořit ekonomický růst a pokles úroků byl vyšší, než čekali analytici.

Další snížení úroků očekávali všichni analytici dotazovaní agenturou Reuters, avšak pouze o 0,1 procentního bodu. Banka snižuje úrokové sazby postupně od srpna 2012.

Banka však již dříve naznačila, že by se snižováním úroků mohla brzy skončit. Nízká inflace sice bance umožňuje pokračovat ve snižování úroků, většina analytiků však očekává, že ho zastaví před tím, než vláda uskuteční přeměnu hypotečních úvěrů v zahraničních měnách v objemu 15 miliard USD (306 miliard Kč) na úvěry ve forintech, která se má uskutečnit koncem tohoto roku. Tento krok způsobí masivní ztráty bankám, které již nyní čelí výrazným ztrátám kvůli vládním opatřením na pomoc dlužníkům v zemi.

Míra inflace v Maďarsku klesla v červnu o 0,3 procenta kvůli nižším cenám potravin a vládou nařízenému snížení cen energií. Inflace má zůstat nízká i po zbývající část roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK