EBRD zmrazí nové investiční programy v Rusku

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Londýn 23. července (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zmrazí nové investiční programy v Rusku. Informovala o tom dnes agentura AFP. Ke kroku tímto směrem už minulý týden vyzvali lídři členských států Evropské unie. EBRD je mezinárodní institucí, která byla ustavena na pomoc bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství.

Většina správní rady EBRD, včetně všech členských zemí EU a několika akcionářů mimo oblast EU, dala prý vedení EBRD jasně najevo, že "v současné době nebude moci schvalovat nové investiční projekty v Ruské federaci", stojí v dnešním prohlášení EBRD. Správní rada zastupuje její akcionáře, jimiž je 64 členských států, Evropská unie a Evropská investiční banka (EIB).

Peníze EBRD směřují převážně do soukromého sektoru. Za prvních šest měsíců letošního roku se 19 procent všech investic EBRD uskutečnilo v Rusku a 81 procent v dalších 34 zemích, kde tato rozvojová banka působí. Celkově EBRD za první pololetí v zemích působnosti investovala rekordních 3,6 miliardy eur (98,8 miliardy Kč).

Premiéři a prezidenti států osmadvacítky minulý týden na summitu v Bruselu vyzvali členské země unie, aby koordinovaly své postoje v řídících orgánech EBRD tak, aby tato instituce zmrazila financování nových aktivit v Rusku.

Postup Ruska vůči Ukrajině a ruská anexe Krymu přiměly Západ k uvalení cílených protiruských sankcí. Poskytování plánovaných úvěrů na projekty v Rusku v rámci sankcí EU zastaví také Evropská investiční banka.

EBRD dnes mimo to uvedla, že bude nadále řídit své portfolio stávajících projektů a své vztahy s klienty v Rusku. V zemi také bude nadále fyzicky přítomna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK