Euro zasáhly obavy ohledně protiruských sankcí, k dolaru klesá

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. července (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích opět oslabuje a k dolaru kleslo na nové minimum za posledních osm měsíců. Jednotnou evropskou měnu ovlivnily vyhlídky rozdílného vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech a v eurozóně a také obavy, že tvrdší sankce vůči Rusku by mohly uškodit evropské ekonomice.

Euro k dolaru dnes během dne kleslo až na 1,3455 USD, což bylo nejníže od loňského listopadu. Později ale mírně posílilo a kolem 20:30 se vůči dolaru pohybovalo prakticky beze změn na 1,3459 USD. Před dvěma týdny přitom kurz eura k dolaru činil zhruba na 1,37 USD. Dolar k jenu dnes ve stejnou dobu také prakticky stagnoval na úrovni 101,52 JPY.

Další eskalace napětí mezi Ruskem a Ukrajinou by mohla mít další dopad na společnou evropskou měnu, pokud budou na Rusko uvaleny další obchodní sankce.

"Evropa je z hlediska obchodu přímo vystavena Rusku, Německo obzvlášť, takže sankce by potenciálně mohly mít negativní dopady na euro," sdělil podle agentury Reuters analytik Ian Stannard ze společnosti Morgan Stanley.

K libře dnes euro kleslo nejníže za skoro dva roky, až na 0,7883 GBP. Britská měna před zveřejněním zápisu z jednání měnového výboru britské centrální banky nejdříve posilovala, zápis ale nakonec nepodpořil očekávání, že banka do konce roku zvýší úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK