Ruská centrální banka překvapivě zvýšila úroky

25.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. července (ČTK) - Ruská centrální banka dnes překvapivě zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na osm procent. Mezi důvody tohoto kroku uvedla vysokou inflaci spolu s geopolitickým napětím. Upozornila navíc, že sazba by mohla v budoucnosti opět stoupnout.

Ruská ekonomika se potýká s negativními dopady napětí mezi Moskvou a západními zeměmi, které je důsledkem postupu Ruska vůči Ukrajině. Ruský rubl kvůli ukrajinské krizi oslabil, což tlačí vzhůru spotřebitelské ceny. Banka již v reakci na slabou domácí měnu a vysokou inflaci zvýšila v březnu a dubnu klíčovou úrokovou sazbu o celkem dva procentní body.

"Hlavním důvodem zrychlování inflace byl dopad oslabování rublu na širokou škálu zboží a služeb," uvedla podle agentury Reuters centrální banka. Poukázala rovněž na negativní hospodářské důsledky "vnější politické nejistoty".

Zvýšení úroků začátkem července ruské centrální bance kvůli stoupající inflaci doporučil Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil, že vyšší úroky by měly přispět i ke zpomalení odlivu kapitálu. MMF předpokládá, že ruská ekonomika v letošním roce stoupne o pouhých 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK