Lloyds zaplatí za manipulaci se sazbou LIBOR 370 milionů USD

28.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Britská bankovní skupina Lloyds Banking Group přistoupila na dohodu, podle které zaplatí úřadům ve Spojených státech a Británii na pokutách zhruba 370 milionů dolarů (téměř 7,6 miliardy Kč). Důvodem jsou snahy o manipulaci s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Lloyds se tak stala již sedmým finančním ústavem, který se dohodl na vyrovnání s americkými a britskými úřady vyšetřujícími obvinění z rozsáhlých snah o manipulace se sazbou LIBOR a dalšími referenčními úrokovými sazbami.

Úřady podle listu The Wall Street Journal tvrdí, že zaměstnanci banky Lloyds se snažili manipulovat s referenčními úrokovými sazbami, aby vylepšili finanční pozici banky.

Lloyds zaplatí 105 milionů liber britskému Úřadu pro finanční etiku (FCA). Americké ministerstvo spravedlnosti obdrží 86 milionů dolarů, zatímco americká komise pro obchodování s komoditami (CFTC) 105 milionů dolarů.

Manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo předloni, kdy jako první uzavřela dohodu o vyrovnání s americkými a britskými úřady britská banka Barclays. Ukázalo se, že velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat. Činily to proto, aby jim nehrozily existenční problémy. Špatné kontroly nad londýnskou mezibankovní sazbou LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro vlastní účely.

Sazbu LIBOR stanovovala Britská bankovní asociace na základě informací, které dostávala od bank. Loni se rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK