Ekonomická nálada v eurozóně se v červenci nečekaně zlepšila

30.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. července (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v červenci mírně zlepšila, a to navzdory pokračující ukrajinské krizi. Evropská komise dnes oznámila, že její index ekonomické nálady stoupl na 102,2 bodu z červnových 102,1 bodu. Analytici přitom počítali s poklesem na 101,8 bodu.

Ekonomika eurozóny se nyní zotavuje ze své nejdelší recese, která trvala rok a půl a skončila loni ve druhém čtvrtletí. Zpřísňování sankcí Evropské unie vůči Rusku však posiluje riziko, že by se hospodářské oživení mohlo zastavit, napsala agentura Reuters.

V letošním prvním čtvrtletí zpomalil růst ekonomiky eurozóny na 0,2 procenta z 0,3 procenta v závěru loňského roku. Evropská centrální banka (ECB) začátkem června ve snaze o podporu hospodářského růstu snížila základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Její depozitní sazba se navíc poprvé dostala do záporné hodnoty.

Banka představila také další opatření na podporu ekonomiky, včetně programu levných půjček pro komerční banky v objemu 400 miliard eur (11 bilionů Kč). Začátkem července upozornila, že v případě nutnosti je připravena ekonomiku podpořit tištěním nových peněz.

ECB v červnu předpověděla, že v celém letošním roce ekonomika eurozóny stoupne o procento, zatímco v březnu počítala s růstem o 1,2 procenta. Příští rok by měl růst podle ECB zrychlit na 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK