Fed opět omezil program nákupů dluhopisů o deset miliard USD

30.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. července (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) příští měsíc znovu omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu dnes podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se sníží o dalších deset miliard dolarů na zhruba 25 miliard USD (asi 514,6 miliardy Kč) měsíčně. Banka také příznivěji nahlíží na další vývoj americké ekonomiky a potvrdila, že se zvyšováním úrokových sazeb nehodlá pospíchat.

Fed snížil nákupy dluhopisů už pošesté za sebou a očekává se, že program zcela ukončí v říjnu. Fed kupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil tvorbu pracovních míst a objem investic.

Centrální banka v prohlášení zopakovala, že hodlá udržet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě "po značnou dobu" od ukončení nákupu dluhopisů. Fed drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni blízko nuly od prosince 2008.

Fed rovněž uvedl, že podmínky na trhu práce se zlepšují, nezaměstnanost klesá a inflace se zvyšuje. "Inflace se posunula o něco blíže k dlouhodobému cíli měnového výboru," píše se v prohlášení. Vyjádření Fedu se mírně liší od předchozího prohlášení, což naznačuje, že banka věnuje větší pozornost inflačním rizikům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK