EU zakázala přístup k evropským penězům pětici ruských bank

31.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. července (ČTK) - Pěti ruskými bankami, na něž od pátku dopadnou sankce Evropské unie, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněného seznamu finančních ústavů, které kvůli podílu Moskvy na ukrajinské krizi nebudou mít přístup na evropský finanční trh. Jejich dceřiných bank v zemích EU se podle Reuters postihy týkat nebudou.

Sankce jsou namířeny na největší ruskou banku Sberbank a další finanční ústavy, v nichž má stát nadpoloviční majetkový podíl. Podle dnes odsouhlaseného znění sankcí nebudou moci evropské společnosti a občané EU kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, vydávané bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Podle analytiků by to mělo omezit schopnost postižených bank poskytovat úvěry a tím snížit jejich zisky. Zákaz se však kvůli zmenšení dopadu na evropský finanční trh netýká poboček v zemích EU včetně České republiky, což podle expertů může účinnost postihu omezit.

Sankce se vedle bank týkají rovněž například obchodu se zbraněmi či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK