Akcie portugalské BES opět prudce klesly, obchodování pozastaveno

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon/Londýn 1. srpna (ČTK) - Akcie portugalského finančního ústavu Banco Espírito Santo (BES) po čtvrtečním prudkém propadu dnes klesly o dalších 40 procent na nové rekordní minimum. Dvě dceřiné firmy z finanční skupiny, která je hlavním akcionářem BES, oznámily, že nejsou s to dostát svým závazkům. Portugalský regulátor trhů s cennými papíry krátce před tímto sdělením obchodování s akciemi banky BES pozastavil.

Právě problémy zakladatelské rodiny Espírito Santo Financial Group způsobily v nedávné době prudký pokles akcií BES a vyvolaly na evropských finančních trzích nové obavy z finančních potíží Portugalska. To teprve v květnu opustilo mezinárodní záchranný program v objemu 78 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč).

Společnost Espírito Santo Financiere, což je dceřiná firma holdingu v Lucembursku, dnes tamní úřady požádala o soudní ochranu před věřiteli. Další dcera Espirito Santo Financial Portugal podle agentury AFP o chvíli později připustila, že není schopna dostát svým dluhovým závazkům. Prostřednictvím této společnosti drží celá skupina v BES podíl 20,1 procenta.

Samotná banka BES tento týden vykázala rekordní pololetní ztrátu a ohlásila nečekaně vyšší rezervy na krytí případného rizika, které pro ni představují společnosti z rodiny Espírito Santo. Akcie BES od středy ztratily 65 procent hodnoty a dnes klesly na nové rekordní minimum 0,12 eura.

Podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters bude BES, která je z hlediska objemu majetku největší bankou s akciemi na burze v Portugalsku, po katastrofální pololetní ztrátě 3,6 miliardy eur pravděpodobně potřebovat prostředky v objemu tří miliard eur. Portugalské úřady údajně zvažují, že kapitál BES podpoří prostředky ze státní kasy, což by znamenalo další kapitál navíc k novým penězům získaným od investorů. Vláda a BES se k tomu odmítly vyjádřit.

Obavy ohledně BES zasáhly také evropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes odepsal 1,2 procent na 1332,68 bodu, což je minimum za tři a půl měsíce. Vliv na evropské burzy má ale i napětí mezi Ruskem a Západem. Index největších firem eurozóny Euro STOXX 50 dnes ztratil 1,4 procenta a německý index DAX přes dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK