ČSÚ: Sklizeň obilí letos vzroste o 3,4 pct. na 7,06 milionu tun

13.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Letošní sklizeň základních obilovin v Česku by podle druhého letošního odhadu provedenému k 15. červenci měla meziročně vzrůst o 3,4 procenta na 7,056 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 0,6 procenta procenta na 1,452 milionu tun. Očekává se téměř o polovinu vyšší úroda máku než před rokem. Proti prvnímu odhadu zveřejněnému před měsícem je nová predikce výrazně optimističtější. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Očekávaný růst úrody obilí je dán zvýšením předpokládaného hektarového výnosu o 3,8 procenta na 5,42 tuny. Osevní plochy 1,302 milionu hektarů zůstaly téměř na stejné úrovni jako loni. U řepky očekávají statistici osmiprocentní nárůst výnosu na 3,73 tuny.

Podle informací ministerstva zemědělství zveřehněných v úterý pěstitelé dosud sklidili téměř dvě třetiny ploch obilí. Průměrný hektarový výnos je zhruba o 14 procent vyšší, než byl ke srovnatelnému datu loni. Řepku mají pěstitelé sklizenu z 96 procent její letošní výměry s rekordním výnosem blížícím se čtyřem tunám na hektar.

mjr jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK