S&P snížila kvůli zákonu o sanaci ratingy tří rakouských bank

13.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 13. srpna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila úvěrové ratingy tří systémově důležitých rakouských bank Raiffeisen Zentralbank Österreich, Erste Group a UniCredit Bank Austria. Reagovala tím na nový zákon, který umožňuje zapojit do záchrany problematických bank její věřitele, a podle agentury tak zpochybňuje předpoklad bezvýhradné státní podpory těmto bankám. Erste vlastní Českou spořitelnu a na českém trhu působí i dceřiná firma Raiffesen.

"Nový zákon podle našeho názoru snižuje předvídatelnost mimořádné státní podpory pro systémově důležité banky...víc, než jsme dosud předpokládali," uvedla S&P podle agentury Reuters.

S&P snížila úvěrové ratingy Erste a Raiffeisen o jeden stupeň na A-/A-2 z dosavadní úrovně A/A-1. Rating dlouhodobých závazků UniCredit Bank Austria pak agentura zhoršila na BBB+ ze stupně A-, u krátkodobých závazků jej potvrdila na A-2.

Výhled ratingů všech tří bank označila agentura za negativní, což znamená, že je připravena k jejich dalšímu zhoršení. "Negativní výhled ratingu těchto tří bank odráží náš názor, že pravděpodobnost státní podpory by se mohla dál snížit," uvedla S&P.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK